IJsland ~ deel van the ring road

1.8.17


IJsland. Ja. Het was eigenlijk een beetje een spontane beslissing om hier naartoe te gaan. Ik had een Franse taalcursus geboekt in Biarritz maar omdat mijn concentratieboog precies nul was besloot ik dat dit jaar misschien niet het beste moment was om dat te gaan doen. Of ik daar achteraf spijt van heb gehad? Misschien een beetje, aangezien die ene week Spanje één van de beste weken van de afgelopen twee jaar is geweest (en dat had te maken met zon - zee - strand, simpel) en ik hier dus ook wel vier weken van had aangekund (zo niet langer). Aan de andere kant, IJsland stond onwijs hoog op de emmerlijst en die kan ik daar nu van af strepen (ik klink echt als een verwend nest) en hoe.Ik had het gevoel (soms, wanneer het niet krioelde van duizenden mieren mensen) dat ik in het landschap van de IJstijd rondliep (ik kan de boeken van 'de stam van de Holenbeer' ontelbaar vaak lezen en ik zou zo graag in de IJstijd hebben willen leven, ja echt) en ik soms echt even met m'n mond vol tanden stond. Dus of IJsland het waard was? Ja (ondanks dat er heel veel ribben uit m'n lijf zijn gerukt want het was duur).

Of ik in IJsland wil wonen? Lol, nee. Naast de natuur zijn er wat steden te vinden (en dorpen: 3 huisjes), wat in de meeste gevallen - in mijn ogen - er nogal sneu uitzag. Is het winter dan is het overwegend donker, is het zomer is het 24/7 licht en heb je chronisch slaaptekort (of in ieder geval, ik zou chronisch slaaptekort hebben want deze 3 weken heb ik echt. heel. slecht. geslapen. Neem een slaapmasker mee). Daarnaast is er geen McDonalds te vinden (grapje ik probeer weer wat gezonder te eten en voedsel naar binnen te werken dat wat liever voor de aarde is).

Wél ook een puntje: Het eten is best duur. Met name vlees, eieren, als je het niet basic brood (van die casinoboterhammen) wilt eten dan ook het brood. Zelfs kleine gehaktballetjes in saté in blik waren rond de €6.- Noodles daarentegen waren meer dan betaalbaar: 30 cent voor een pakje (oid). Wij hebben voornamelijk op droge rijst geleefd met groente uit blik (want dat was betaalbaar) en worstjes waarvan de vraag was hoeveel nou écht vlees was (deze 6 worstjes waren alsnog rond de €2.50) (daar ging mijn ik-wil-iets-minder-vlees-eten voornemen). Toen we op een dag pizza wilden halen bij de domino's hebben we daar ook maar vanaf gezien want de kleinste, simpelste, niet vullende pizza's waren hier €13.- (dan eet je bijna alleen maar deeg) en voor een beetje een normale pizza betaal je al snel €17.- Maar goed, dit wordt geen reisgids ~ als jullie meer informatie willen let me know dan maak ik wel een aparte post.

10 Dagen lang hebben we rond gereden in een klein autootje (maar ruim zat voor ons twee) (ons = ik en m'n broertje) en 4 dagen hebben we gehiked, 3 dagen waren wat losse dagen. Ik heb veel foto's gemaakt en heb er nog steeds 400 over waar ik een keuze uit moet maken (bijna mission impossible). Dus hierbij post I van weet-ik-veel-hoeveel-er-gaan-komen.

Glymur waterval
Hier krijgen jullie nog een aparte post over met véél meer foto's want dit was echt intens. Daarnaast waren we hier lekker onvoorbereid want we dachten dat het een 5 minuten wandeling was zoals eigenlijk altijd wel het geval was maar het was een 5 kilometer lange trail waar je wat mountaingoat shit (klimmen) moest doen. Praise the lord dat we eigenlijk de gewone gympen al heel snel ergens onderop hadden gegooid in het begin van de vakantie en alleen maar op onze bergschoenen rond liepen. In het begin van de wandeling stond nog een schattig bordje dat door héél veel mensen over het hoofd is gezien: "we raden aan om bergschoenen te dragen." Als je deze wandeling op gympen doet ga je een lange, lastige, intens kutte wandeling tegemoet. Just sayin'. Dus, komt nog een uitgebreide post over. Voor nu moet je het met de bovenste foto doen en de twee hier onder (waarvan één lekker cliché, je moet toch wat he). Glacier lagoon
Dit was best bizar random, in mijn ogen. Had dit ingesteld in google maps (beste tip ooit: download offline kaarten, life-safer 4 real) en toen was het er opeens. Het was wel ook echt intens vet om te zien in het echte leven in plaats van foto's op het internet - dat zo iets écht kan bestaan (al vraag ik me af hoe lang want de glaciers zijn smeltende in IJsland, laat staan deze, daar vandaan, afkomstige blokken). En ja, alles is écht zo blauw. 

Dettifoss
Mijn broertje kwam met het feit dat dit de krachtigste waterval van Europa is en ik heb even gegoogled: Hij heeft gelijk. Als je op het punt dat het dichtst bij de waterval zelf stond kwam je zeiknat weer boven. Indrukwekkend wel. De twee foto's die onder deze foto staan zijn van een andere waterval op loopafstand (zeg maar minder dan een kilometer). Niet zo krachtig maar wel bijzonder!

Landmannalaugar (hike)
Vierdaagse hike die ik graag wilde doen en het was heftiger dan verwacht maar wel heel erg tof. Ik wilde altijd al met een rugzak op een lange wandeling doen en de PCT (die van de film 'wild') wil ik héél graag een keer wandelen (hij duurt ongeveer 6 maanden haha) - dit was dus de eerste wandeling van een aantal dagen. Inclusief droog vriesmaaltijden. Ik schrijf hier ook nog een apart blogje over (de wandeling, niet het eten) want ik kan er héél veel over schrijven (en heb veel te veel foto's). Alvast een tip: als je dit gaat lopen, neem échte winterkleding mee. Niet lullig dunne handschoentjes, nein, pak die wanten (want je loopt kruipt een aantal kilometer door sneeuw op hoge hoogte. Je slaapt er overigens ook in). Goðafoss
Ligt eigenlijk pal naast de weg, je bent er dus ook écht niet de enige. Wel prachtig tho, het water is ook hier niet gephotoshopt maar écht zo blauw.Snæfellsnes
Is een facking mooi schiereiland. Helaas was het super mistig toen wij er waren ~ onderstaande foto's waren dus geluksmomentjes. Ik maak geen grapje, misschien vond ik dit wel een van de mooiste plekken van IJsland. Ik bedoel, als geheel. Je hebt overal veel watervallen maar die zijn stukken uit elkaar, hier is gewoon álles mooi (en de vogels zijn echt!!!!).
De N1 weg tussen Breiðdalsvík & Egilsstaðir
Dit was een gravelweg, het regende dus de auto was echt belachelijk vies toen we in Egilsstaðir aankwamen. Neemt niet weg dat dit denk ik de mooiste weg is om over te rijden omdat je door een soort canyon rijdt. Regelmatig moest ik stoppen voor schapen (heel IJsland), hier stonden ze op de weg, keken me aan van wat-de-fuck-moet-je-mens.  


Bij een waterval
No-shit-sherlock. Hier horen meer foto's bij, maar die krijgen jullie volgende keer te zien (want dit is de lelijkste van alles. Het was daar zo belachelijk mooi).


Dus als ik de volgende lading foto's heb uitgezocht post ik ze (en dat is snel want ik heb geen zin om te werken. #lieverluidanmoe)

2 opmerkingen:

  1. Wauw, wat een landschap! Mijn onwetendheid over dit land blijkt groter te zijn dat ik dacht, ik had geen idee dat er watervallen waren in IJsland of dat het zo duuur was. Wel jammer, want het ziet er echt prachtig uit om te bezoeken!

    BeantwoordenVerwijderen

Designed by Lei Lubigan