MARRAKESH

22.10.16


Vandaag liep ik met een dik vest en winterjas a la tweedle dee en tweedle dum rond in Nederland terwijl ik +- 24 uur geleden in het zonovergoten Marrakesh rond liep. (Het was rond de 30 graden hehe.)

De vakantie begon uitstekend met een vergeten paspoort (wasn't me) - we waren gelukkig niet heel ver gekomen - en zoekend naar de parkeerplaats 'parking jack' stonden we eerst in een klein gehucht terwijl we nog een halfuur verder moesten rijden. De taxi tussen de parkeerplaats en het vliegveld was levensbedreigend. Charleroi is trouwens een intens stom vliegveld.

Marrakesh

Wij sliepen in een hotel in de nieuwe medina omdat we goedkoop een deal hadden gevonden maar eigenlijk moet je in een riad in het midden van de oude medina zitten. Is mooier, is meer gekkenhuis, is meer het echte marrakesh. (En geen hotel waarvan het brandalarm 's nachts veel te vaak af gaat.) Het is bizar hoeveel verschil er tussen het nieuwe en het oude gedeelte zit - niet alleen tussen rijk en arm, ook tussen traditioneel en 'de nieuwe generatie.'

Anyways, het geld is daar heel leuk want je moet een nulletje achter het geld dat je in euro's bezit. Pin je 100 - heb je 1000. + Als je het goed doet is deze reis super super goedkoop. (Pizza haal je voor 25 DH = 2,5 euro. WAJO.) (Grapje, het traditionele eten is ook goedkoop, misschien iets duurder maar alsnog.)

Dit is niet allemaal mijn geld want mijn pinpas werd ingeslikt. ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.

De oude medina is een grote chaos maar als je het goed doet hoef je niet persé te verdwalen - je moet alleen uit de buurt blijven van mensen die super aardig lijken en je de weg willen wijzen en er uiteindelijk geld voor vragen. (// Je moet o-ve-ral fooi geven. OVERAL.) Geheid dat je in de souks wordt nageroepen (EY SPICE GURRRRLS, LADY GAGA) en je je soms een beetje ongemakkelijk voelt maar niemand heeft ons ooit aangeraakt. Het maakt ook niet heel veel uit of je nou in een tent gekleed gaat of in een spaghettitopje met een shortje - commentaar krijg je toch wel. Alleen moet je in gedachten nemen dat het misschien wat respectvoller is om je schouders en knieën te bedekken en zelf vond ik het toch wel fijner om iets minder bloot daar rond te lopen. (Maar er zijn zat toeristen die praktisch naakt gaan.)

Ezels zijn mijn nieuwe favoriete dieren en ik wil er later een boerderij vol van.


extreem toeristisch. Shame on us. Mijn hand is bovenaan. Die met die 'mandala.'

Sahara

Wij wilden naar de sahara en dat kan je best goedkoop doen. Voor 60 euro heb je een basic camp van 2 dagen in de sahara en voor 70 heb je een deluxe camp. Verschil?

Bij de één eet je hard brood (maar ook alleen dat) van de avond daarvoor en bij de ander krijg je lekkere pannenkoeken, eitje, broodjes en verse koffie bij het ontbijt. Wij kozen voor de very-back-to-basic-zonder-stromend-water maar het was een avontuur en het was gewoon grappig. Minder grappig was het feit dat ik geen enkele hele hoge zandduin heb gezien, alleen maar mini bergjes. De foto's op internet waren allemaal leugens. :-( Het was alsnog heel erg (nee dat was het niet) tof maar eigenlijk toch wel een beetje teleurstellend. Wel hebben we heel veel van het atlasgebergte gezien wat toch ook wel indrukwekkend was (soms, ik hou meer van bergen met heel veel sneeuw dan alleen maar droge vlaktes maar er zaten zeker mooie stukken in. 90 % van onderstaande foto's zijn vanuit een bewegende auto gemaakt dus vergeef me. Ik had ook geen zin om te bewerken (lol).

Iemand haat me want het was bewolkt waardoor we geen sterren konden zien.


#nofilter


[insert game of thrones soundtrack.] Ik maak geen grapje - season 3.

a) foto's maken vanaf een dromedaris is lastig. b) wij vroegen om de sahara maar kregen een weg (in de sahara.)Ik maak overigens geen grapje wanneer ik zeg dat je echt heel veel schaafwonden/wondjes krijgt van dromedaris rijden (ja ze noemen het hier allemaal kamelen maar boi thatsss wrrong want ze hebben maar 1 bult). Daarnaast had iedereen medelijden met deze dieren. Net zoals ik heel veel medelijden had met ezels. i luv ezels.

Essaouira

We hadden een eigen autootje gehuurd en hebben het overleefd. Het is echt chaos in Marrakesh wat betreft verkeer (weet iemand hoe het in Napels is? En dan nog iets erger.) en er waren doodsangsten wat betreft krassen in de auto veroorzaken (waar ze uiteindelijk niet eens daar keken bij het terugbrengen lol.) De weg vanuit Marrakesh is één rechte lijn (maar de weg/straat het ook avenue Essaouira. Ingewikkeld) en eenmaal uit de boze grote stad was het eigenlijk heel erg fijn rijden.

We kwamen terecht in het stadje en toen had ik bijna spijt want het was zo armoedig en vies en gewoon niet de juiste buurt - maar wanneer je door de poorten loopt gaat er een wereld voor je open. Om eerlijk te zijn vond ik het stadje zelf niet echt de moeite waard om er naartoe te rijden maar het was gewoon een hele fijne dag. Het ligt aan de kust dus er was zee (ja echt) en we hebben fantastisch gegeten.

11 opmerkingen:

 1. Zoooo leuk om te lezen! Ook zo spontaan, hihi. Ziet er ook zo mooie en puur uit. Wil hier best wel naartoe eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen! Hele mooie foto's, zou graag eens deze kant op gaan. Jammer dat het hier in onze zomer zo bloedheet is, anders wist ik spontaan een bestemming voor de zomer ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die foto's van de woestijn, zo gaaf! Lijkt me heel mooi om een keer Marrakesh te bezoeken, de omgeving is daar zo anders dan een vakantie ergens in midden Europa.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooi om een woestijnlandschap te zien zo! Je foto's zijn mooi gelukt, ondanks de rijdende auto!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marrakech zelf zou ik het ook leuk vinden om daar naartoe te gaan. Ik ben verliefd op je eerste foto van die zonsondergang, lijkt me zo wijs om in het echt zo een zonsondergang te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ahh wow, wat een mooie foto's! Leuk om te lezen wat jullie allemaal gedaan hebben. Lijkt me supergaaf om ook eens naar Marrakesh te gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's! Ik hoor ook zoveel mooie verhalen over Marrakesh :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. intens verlangen om ooit in mijn leven eens naar marokko te gaan is weer aangewakkerd (er zitten echt ziekmooie foto's tussen, complimenten)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De foto's zijn zo leuk, ik ga de volgende keer maar mee denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dit wil ik zo graag eens meemaken, bijzondere dingen heb je gedaan en mooie foto;s!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, wat een mooie foto's heb je gemaakt zeg! Marrakesh ziet er zo prachtig uit <3

  BeantwoordenVerwijderen

Designed by Lei Lubigan