NAPELS EN POMPEII

18.8.16


Als je naar gevaar zoekt of gewoon zin hebt om de grootste debielen wat betreft rijgedrag te aanschouwen - Italië ligt slechts op 1,5 uur vliegen van Düsseldorf, leef je uit.
Oversteken voelt een beetje alsof je het spelletje speelt dat je een belachelijk drukke weg over moet steken zonder dat je geraakt wordt. Weet niet of je daar goed in was, ik in ieder geval niet. Wanneer je graag in de spotlichten staat is een overdreven ruzie faken op straat voldoende want ze houden daar van drama en kennen geen schaamte. Zelf zat ik ergens in een hotel een beetje aan de buitenrand van Napels met de gedachten dat het wel fijn was om niet midden in de stad te moeten bivakkeren maar de duur van de metroreis was iets langer dan gedacht. Dus kinders, doe eerst altijd grondig onderzoek. (We besloten uiteindelijk dus toen maar een auto te huren maar ik heb nog nooit zoveel doodsangsten uitgestaan in een auto.) Voorrang krijgen bestaat niet in Italië (of in ieder geval, in dit gebied) dus dan neem je het maar.Als je ooit naar Napels (+ een beetje meer Italië) besluit te gaan Vanzelfsprekend kloppen de gidsen over Napels niet meer dus bij dezen: je hebt verschillende ov-kaartjes voor een paar dagen, een week en ook nog verschillende combitickets (treinen x musea. Waarmee de NS tegenwoordig ook lekker artsy mee stunt.) Ergens in een boekje staat dat je voor €30 een week onbeperkt kan reizen met het OV maar dat was een grapje. Ik weet niet precies de bedragen meer maar +- €35 voor een 3 daagse artecard waarmee je 3 dagen onbeperkt kan reizen + 2 gratis musea mee kan bezoeken en x % op andere musea krijgt. Zit alleen een addertje onder het gras wat bijna nergens te vinden was tot er opeens een goed Engels sprekende Italiaanse vrouw (zeldzaam(?) ) uit de hoek kwam springen en ons vertelde dat je eerst je 2 gratis musea bezoeken moet opmaken voordat je de korting gebruikt. Klinkt ergens wel heel erg logisch maar doe dus eerst de duurdere musea en dan de goedkopere.  De Vesuvius (de vulkaan die Pompeii genadeloos onderdompelde maar wél te beklimmen is, kei gaaf) is een €10 pp i.p.v. de €5 die in een reisgids staat en je kan alleen contant betalen dus ja. Klim niet op je slippertjes naar boven tenzij je van verzwikte enkels houdt.
Over Pompeii: Fa-cking vet. Liet me weer twijfelen over mijn studiekeuze (waarom heb ik in hemelsnaam geen geschiedenis gekozen?) en als ik een tijdmachine had zou ik naar de tijd van de Romeinen reizen. Zou fijn zijn als ik het slaaf zijn dan zou kunnen ontwijken. (Ik kan Pompeii (2014) (de film ja) ook oneindig vaak kijken, iemand anders nog filmtips die zich in dit tijdperk afspelen?) Maar Pompeii is niet de enige stad die weer opgegraven is, een stukje dichterbij Napels ligt Ercolano waar je ook nog meer opgravingen kan zien die iets minder vernietigd zijn (Herculaneum). Je kan hier door heen lopen maar je kan ook op de brug blijven staan wanneer je geen zin hebt om geld uit te geven (al was dit volgens mij €5), heb je ook al een tof uitzicht en is er doorheen lopen bijna overbodig.
Als je een auto ter beschikking hebt moet je zeker even door de bergen (al kan ik je dat niet aanraden tenzij je van haarspeldbochten houdt op weggetjes die voor eenrichtingsverkeer zijn gemaakt maar je altijd alsnog tegenliggers tegenkomt , weet zelf eigenlijk niet of je ook om de berg heen kan rijden maar luie bloggah dus dat moet je zelf even uitzoeken) rijden naar de Amalfi kust. Is een soort van Cinque Terre maar dan nog mooier. En - bonus jongens! - dit staat allemaal wél correct in de reisboekjes.

Nog even over het eten
PIZZA PIZZA PIZZAAAAAAAH. Als fervent supermarkt-pizza hater vond ik hier de pizza's wel lekker en als je goed zoekt is het ook redelijk goedkoop. Sowieso is het eten in Napels goedkoop mits je de dure toeristen restaurants met 100 meter ontwijkt en je kiest voor de dingen die op straat worden verkocht. (Op straat is misschien wel een groot woord want de 'kraampjes' behoren gewoon tot de winkels waarvoor je 5 meter verder moet lopen. Life is so hard.) Italianen <3 zoet. Volgens mij. In het hotel stonden er allemaal taarten bij het ontbijt (yikes) en allemaal zoete taartjes kon je om de meter kopen.
Briljant: de baba. Is een soort standaard cake maar doordrenkt met Rum. Ik vraag me nog steeds af hoeveel je erop moet hebben voordat je niet meer op een rechte lijn kan lopen. Daarnaast is de koffie ook goedkoop én beter maar dat is algemene kennis gok ik. Mochaccino is wat anders dan de standaard neppe koffietent hier serveert in Nederland: Intens zoet maar toch ook wel weer lekker sterk? Waar je hier een latte / cappuccino krijgt met wat mocha sauce erin gegooid krijg je daar een - soort van - espresso macchiato - maar dan met iets meer schuim - met héél veel chocola én suiker. Alsof 5 engeltjes op je tong pissen.
Ik ga weer verder (grapje, beginnen) aan de pathologie van de niertjes, zie jullie weer over een paar maanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Designed by Lei Lubigan